Insomnia
- mariavladu
- May 17, 2021
- 3 min read
Updated: May 29, 2021
Ți s-a întâmplat vreodată să te plângi că ți-e somn, iar în momentul în care pui capul pe pernă să nu te mai simți obosit? Poate că ești epuizat din toate punctele de vedere, dar o senzație ciudată de energie subită te ține treaz. Sau ochii ți se mișcă incontrolabil pe sun pleoapele amorțite. Acum, nervos și iritat, te așezi în capul patului și iei telefonul/tableta/laptopul la butonat, ca să găsești lucruri mai utile de făcut dacă tot nu dormi. Chiar acum faci asta, nu e așa? Ei bine, pentru că toate bufnițele de noapte s-au adunat aici, haideți să discutăm puțin despre cauzele insomniei, dar și de modurile cele mai eficiente pentru a avea un somn plăcut și odihnitor.
Ce este și cum se prezintă insomnia?
După cum bine știți, insomnia este o tulburare a somnului, în care individul întâmpină dificultăți privind adormirea (calitatea actului recreațional, cât și cantitatea acestuia). Adesea, oamenii care suferă de tulburarea cu pricina, se trezesc adesea în timpul nopții, au o capacitate de concentrare redusă și rețin mult mai greu informațiile. Totodată, aceștia pot fi iritabili, agresivi, impulsivi sau chiar depresivi. Dcaă te regăsești în toate cele scrise anterior, noi te sfătuim să citești în continuare, pentru a afla cauzele, tipurile dar și prevenția insomniei.
Ce cauzează insomnia?
Cauzele acestei tulburări sunt variate și nu se aplică oricui. Totuși, este foarte important să știm de ce dimineața ne simțim foarte obosiți și ce ne-a tulburat somnul.
Așadar, principalele cauze ale insomniei sunt:
Cofeina. Mai toată lumea știe că băuturile energizante pot avea un efect negativ asupra odihnei (depinde despre ce consumăm și cât). Cafeaua este renumită pentru puterea de a stimula organismul. Deși noi o consumăm pentru a fi mai eficienți și pentru a da randament maxim, această „esență de energie” ne va face mai mult rău pe termen lung. Cofeina determină starea de alertă, blocând receptorii de adenozină (responsanili cu starea de somnolență). De aceea, după un consum exagerat, putem prezenta diaree, transpirație, greață, creșterea ritmului cardiac și a frecvenței respiratorii, tremor.
Alcoolul. Cu cât bei mai mult alcool, cu atât vei experimenta mai puțin faza de somn adânc, numită și faza REM (Rapid Eye Movement). Fără această etapă de regenerare, memoria și capacitatea de învățare sau de a procesa sentimente și emoții vor avea de suferit enorm.

Bolile cardiovasculare
Deviația de sept, cât și problemele respiratorii (Astmul)
Durerea (de orice tip)
Stresul. Viașa este plină de încercări și probleme, astfel foarte multe situații pot genera sentimentul de frica/anxietate (problemele de la serviciu, problemele familiale, decesul, statul social, starea financiară etc.)
Expunerea la lumină albastră în exces
Zgomotele puternice și enervante
Perturbări ale ritmului circadian. Fiecare are câte un ceas intern, care atunci când este deranjat de decalajul fusului orar, el se dereglează, cauzând oboseală.
Tulburări mentale (bipolaritatea, depresia, anxietatea, stres posttraumatic, ADHD)
Care sunt tipurile de insomnie?
Insomnia tranzitorie. Durata-1 săptămână, Cauzată de alte tulburări, Consecințe-somnolența și performanța psihomotorie reduse
Insomnia acută. Durata-mai puțin de o lună, Cauzată de problemele zilnice. Cunoscută și ca insomnia pe termen scurt sau insomnie în relație cu stresul
Insomnia cronică. Durata-mai mult de o lună. Cauzata de nivelurile inalte de hormoni. Consecințe-epuizare musculară, halucinații, oboseală mentală, diplopie (vedere dublă)

Cum putem preveni insomnia?
Evitarea sau limitarea ațipelii pe parcursul zilei
Tratarea durerii la ora de culcare
Evitarea meselor largi, a băuturilor, alcoolului și a nicotinei înainte de culcare
Găsirea de căi liniștitoare de relaxare în timpul adormirii, inclusiv utilizarea zgomotului alb (https://open.spotify.com/playlist/5FRkGZthJ3SmtpZGt98tEB?si=f4b74bb4c4e14543)
A face dormitorul potrivit pentru somn prin a-l păstra întunecat, răcoros și liber de aparate precum ceasurile, telefonul celular sau televizorul
A dormi cu o atitudine pozitivă
A face exerciții regulat
A face activități relaxante înainte de culcare
A utiliza patul numai pentru somn și sex
A înceta de verificat ora
Totodată, încearcă să te destresezi, să te detașezi de problemele cotidiene! Socializează cât mai mult, sub orice formă posibilă! Trăiește frumos și sănătos!
surse: http://moldova-suverana.md/article/de-ce-avem-halucinatii_14231 https://www.europeanbedding.sg/blogs/articles/103744774-learn-how-to-sleep-better-by-understanding-sleep-cycles-stages
Comments